SSTYLE - UTCAI HARC - Küzdősport - Önvédelem 
SIM - Mozgáskoordinációs edzés

A SIM (szabad ízületi mozgás) egy, az sstyle-lal párhuzamosan fejlesztett, annak támogatására szolgáló mozgáskoordinációs rendszer.

A SIM edzés arra szolgál, hogy ne csak a született tehetségekből lehessen jó mozgású harcos vagy eredményes sportoló, hanem bárkiből, aki veszi a hozzá való fáradságot. A SIM edzés azoknak szól, akik mozgásminőségükön, hajlékonyságukon, tartásukon, fizikai korlátaikon, sérülékeny vagy fájdalmas testrészeiken, vagy akár más (küzdő)sportokban összeszedett sérüléseiken szeretnének változtani, javítani.

Mozgásminőség - javítás

Gondolom már mindenki belefutott abba, hogy az edzőtársnak könnyen és jól megy valami, nekünk meg nem. Mások erősebbek, hajlékonyabbak, vagy hamarabb megtanulnak egy adott mozgást, mint mi. Ők nem sérülnek le, mi igen. Nem kell belenyugodnunk ebbe!

A SIM koordinációs edzés ezeknek a különbségeknek, hátrányoknak a minimalizálására jött létre. A gyakorlás során mindenkinél kiderül, mi nem megy neki: mi fáj, mi merev, mi lassú, mi nem fordul, mi húzódik, és így tovább. Minden ilyen problémára kidolgozott korrekciós programjaink vannak. A végeredmény pedig, hogy fél év, egy év múltán olyan hatékonysággal tudunk majd tanulni és mozogni, ami korábban elképzelhetetlen volt számunkra.

Bármennyire hihetetlennek tűnik is, de belőled is lehet gyors, robbanékony, erős, hajlékony mozgású valakit faragni!

Nem hiszed? Tégy egy próbát! Még nem volt olyan ember, akin ne tudtunk volna változtatni. A pozitív hozzáállást hozd te, a többit mi megoldjuk!

Mi a hibák magyarázata?

A fenti problémákat a testünk hibás mozgásprogramjai okozzák. Ezek egy része a szülőktől örökölt, mások tanult vagy berögzült programok. Ahogy a tollat fogjuk, ahogy járunk, ahogy leadunk egy ütést, ez mind-mind már rögzült mozgásprogram, automatizált izomvezérlés. Ahogy végigültünk sok-sok évet az iskolában, a megfelelő izmok és programjai alkalmazkodtak ehhez a civilizált mozgásformához. Igen, az ülés is mozgás, kényszermozgás. Pár perc után már mindenféle pózokban tekergünk csak fenn tudjuk tartani a helyzetet. Az ember nem erre van kitalálva. Arra sem, hogy egy pult mögött álljunk végig 8-10 órát. És még sok más civilizált mozgásra sem. Ezek mind-mind kényszermozgás-programokat hoznak létre, módosítva az öröklött, vagy gyerekként tanult programokat. Természetesen maguk az öröklött programok sem optimálisak, hiszen vannak ugye már fiatalon tehetséges, jó mozgású egyének, és vannak akik kevésbé.

Az előzőkből belátható, hogy alapmozgásaink bármikor és akárhány évesen, helytelen tevékenységekkel el- (vagy tovább) ronthatók, azaz megváltoztathatók. De ha megváltoztatható, akkor akár javítható is, nem? Miért is ne?

Mert lássuk be, modern kifejezéssel élve: ez mind-mind csak szoftver. A testünk, csontozatunk, izmaink rendben vannak, csak az őket vezérlő programok hibásak. Attól lassú, attól fáj, attól merev egy testrész, mert a vezérlése hibás. Informatikában jártasaknak: vagy újra kell installálni, vagy upgrade-elni kell bizonyos részeket. Még akkor is belátható időn belül kijavítható egy-egy hibás rész, ha 10, 20, 30 éven keresztül rossz volt, vagy akár azóta fáj. Ha be tudnánk tölteni a programot, másodpercek kellenének csak hozzá. Igy azért hónapokba telhet, mert a test aránylag lassan tanul. De mi az a pár hónap, egy ekkora nyereségért cserébe?

A koordinációs edzés tehát arra szolgál, hogy a legalapabb alapmozgásainkat cserélje le, olyanokra, amitől egyszer csak “tehetségünk” lesz az összetettebb mozgásokhoz. Először fejben kell elfogadnunk, hogy bár vannak elképzeléseink a saját testünkről, mozgásunkról, de ezek hibásak. Hogy vannak izmaink, amiket nem úgy kell használnunk ahogy megszoktuk. Nem az a baj hogy nem tudunk megtanulni valamit, mondjuk egy rúgást. Ez csak következmény. Az a baj, hogy rosszul tartjuk a gerincünket, rosszul állunk a tartó lábunkon, medencénket már az elején rosszul fordítjuk, vagy szintén már az elején rossz az egyensúlyunk, mert a lábboltozatunk nem tart meg eléggé. Sok-sok ilyen jelentéktelennek tűnő hiba van. Egyénenként általában csak néhány, de ezek is épp elegek ahhoz hogy valaki egy középszerű szinten megragadjon.

A SIM gyakorlatai az sstyle sportági mozgásaiban és a bemelegítésben, erősítésben is el vannak rejtve. Mozgási hibáink nem erőlködés, hanem a megértés és helyes végrehajtás hatására, ugrásszerűen javulnak meg. Nagyjából egy-másfél év alatt szinte hihetetlen változások tudnak bekövetkezni erőben, gyorsaságban, hajlékonyságban, ügyességben.


Copyright 2015 SSTYLE Csapat